Ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων επαναπατρισμού, μετά και το χθεσινό διάγγελμα του ΠτΔ

 

Μετά και το χθεσινό διάγγελμα του ΠτΔ, προέκυψαν νέα δεδομένα στο ζήτημα του σταδιακού επαναπατρισμού των Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού. Σύμφωνα με αυτό, δικαίωμα επαναπατρισμού πέραν των ευπαθών ομάδων θα έχουν επιπλεόν οι φοιτητές πρώτου έτους ή των Foundation Courses που διαμένουν σε Πανεπιστημιακές Εστίες, καθώς και φοιτητές που θα δηλώσουν ανθρωπιστικής φύσεως λόγους (π.χ. πρόσωπα που υποφέρουν από σωματικό τραυματισμό και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν).

Παρόλο που μετά το χθεσινό διάγγελμα υπήρξε διεύρυνση των κριτηρίων για επαναπατρισμό των φοιτητών του εξωτερικού, δεν θεωρούμε ότι καλύπτει όλες τις ομάδες που υπάρχει ανάγκη επαναπατρισμού τους το συντομότερο δυνατό.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. τοποθετηθήκαμε αρκετές φορές για το ποιες άλλες ομάδες φοιτητών εξωτερικού πρέπει να επαναπατριστούν άμεσα από το Κράτος, θέση την οποία καταθέσαμε και στην ΠΟΦΕΝ και υιοθετήθηκε από το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα. Το παραθέτουμε λοιπόν ξανά και καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην περαιτέρω διεύρυνση των κριτηρίων επαναπατρισμού:

(α) Φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του διατάγματος του Υπουργείο Υγείας και είναι δύσκολη η παρακολούθηση της υγείας τους στο εξωτερικό με τα σημερινά δεδομένα. Επίσης άτομα που έχουν προγραμματίσει εγχειρήσεις, επεμβάσεις, θεραπείες κ.ο.κ. σε ιατρικά κέντρα στην Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση.

(β) Φοιτητές που λήγουν τα συμβόλαια ενοικίασης τους το επόμενο διάστημα, ώστε να μην επωμισθούν σοβαρό κόστος για την περαιτέρω διαμονή τους. Στο διάταγμα γίνεται αναφορά μόνο σε φοιτητές εστιών, πρώτου έτους και foundation, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές εστιών των μεγαλύτερων ετών αλλά και όσοι ενώ δεν μένουν σε εστίες, λήγουν τα συμβόλαια τους, όπως οι υποψήφιοι απόφοιτοι που θα ξενοικιάζανε το διάστημα αυτό.

(γ) Φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν άλλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αρκετοί φοιτητές αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια τους επειδή οι γονείς τους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται ή ακόμη χειρότερα να μένουν άνεργοι. Θα πρέπει επίσης να γίνει πιο ξεκάθαρη αναφορά στο τι νοείται ως δυνατότητα επιστροφής για ανθρωπιστικούς λόγους και ποια είναι η διαδικασία. Δεν πρέπει στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν διαφορετικές  ή ελλιπείς ερμηνείες.

Τέλος καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση όπως καταρτιστεί σχεδιασμό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τους υπόλοιπους φοιτητές που επιθυμούν να επιστρέψουν, πέραν των προτεραιοτήτων που θα τεθούν, για επαναπατρισμό τους το συντομότερο δυνατόν. Η όποια προσπάθεια σχεδιασμού και οργάνωσης του επαναπατρισμού έχει έστω και αργοπορημένα αρχίσει, πρέπει να ολοκληρωθεί τι επόμενες μέρες χωρίς άλλη καθυστέρηση.

                                                                                                                                    Γραφείο Τύπου
                                                                                                                        09/04/2020