Ανακοίνωση για την 29η Συνδιάσκεψη του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Ιουλίου, η 29η Συνδιάσκεψη του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ, στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από όλους τους χώρους σπουδών της Κύπρου, Ελλάδας και του υπόλοιπου εξωτερικού, όπου δραστηριοποιείται το Τμήμα. Για δύο μέρες συζητήθηκαν η δράση της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών για τη χρονιά που μας πέρασε. Μετά από μια απρόσμενη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπροσαρμογή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται, πλέον, σε διαδικασία ανασύνταξης. Η απότομη διακοπή των φυσικών και απαραίτητων διεργασιών του φοιτητικού κινήματος, με την μη πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογών στα πρωτοβάθμια όργανα εκπροσώπησης επηρέασε και αναπροσάρμοσε τις πραγματικότητες του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Η χρονιά που μας πέρασε σηματοδότησε και την πρώτη δοκιμαστική περίοδο ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Η συζήτηση καταπιάστηκε με την κατάσταση στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα και την ΠΟΦΕΝ, τα εκλογικά αποτελέσματα ανά χώρο σπουδών. Επίσης, τέθηκαν οι στόχοι του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και οι κατευθύνσεις υλοποίησης τους.

Το παρόν του στη Συνδιάσκεψη έδωσε την πρώτη μέρα και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συν. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα, τις εξελίξεις στην οικονομία, στα εργασιακά και στην υγεία, αλλά και τους αγώνες που το ΑΚΕΛ καλείται να δώσει το επόμενο διάστημα για προστασία των εργαζομένων και του λαού μας, με τον πιο σημαντικό την απαλλαγή από την νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Μέσα από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, επιβεβαιώθηκε η θέλησή για υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων, για την ιδεολογικοπολιτική ενδυνάμωση και τη μαζικοποίηση των Τοπικών Οργανώσεων του Φοιτητικού Τμήματος παντού, ώστε να δυναμώσουν παράλληλα και οι αγώνες μας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης που πλήττουν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να επανέλθει η Προοδευτική Κ.Φ. ψηλά στις συνειδήσεις των φοιτητών. Τέλος, αμετάθετος στόχος, παραμένει ο αγώνας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, για μια Κύπρο ελεύθερη, ομόσπονδη, αποστρατικοποιημένη.

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση των θέσεων και την εκλογή του νέου Φοιτητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν οι εξής:

Χριστοφορου Λένος, Χατζηηλία Μάριος, Αντούνας Καλλής, Δημητρίου Άγγελος, Χριστοφίδης Βίκτωρ, Κυριάκου Ρολάνδος, Χρυσάνθου Κωνσταντίνα, Σιαμπτάνη Ελένη, Πάντζη Ιωάννα, Κωνσταντίνου Αδάμος, Μάτολης Ανδρέας, Στεφανής Ανδρέας, Παναγιώτου Αλέξης, Καλλούρης Δημήτρης, Γεωργίου Παναγιώτης, Ανδρονίκου Κυριάκος, Γεωργίου Μαρία, Μολέσκης Βασίλης, Χρυσοβιτσιώτη Ιωάννα, Κυριάκου Παναγιώτης, Χατζηπετρή Φωτεινή, Ατάγια Κύρος, Παναγιώτου Ανδρέας, Μαριαλένα Καζαμία, Αποστόλου Παναγιώτης, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Ματθαίου Κωνσταντίνα, Ευαγόρου Μάριος, Νεοκλέους Παναγιώτης, Όπλου Σταύρος, Σπύρου Σωκράτης, Λαπήθιος Γιάννης, Σάββα Ανδρέας, Ρούσος Χαράλαμπος, Κωνσταντίνου Μάριος.

Γραφείο Τύπου

30/7/2022