Ανακοίνωση για τη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην Ελλάδα

Ως Προοδευτική Κ.Φ. δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την χθεσινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κατάργηση του ασύλου κατατέθηκε με πρόσχημα την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας. Αυτή η άποψη είναι τουλάχιστον υποκριτική καθώς δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια, όπως προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη. Άλλωστε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά. Αυτό που πραγματικά λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος δεν είναι ούτε η αστυνομία ούτε οι δυνάμεις καταστολής, αλλά η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν από τις ίδιες τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως η  υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ιδρυμάτων με προσωπικό.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει δυστυχώς άλλο στόχο που δεν είναι άλλο από το ίδιο το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, την αποδυνάμωση δηλαδή της όποιας προοπτικής για μαζικούς, συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες των φοιτητών που θα αντιστέκονται στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται όλο και πιο έντονα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Πολιτικές που προσπαθούν να αλώσουν και τα πανεπιστήμια, μετατρέποντας τα σε ιδρύματα που θα υποτάσσουν την έρευνα και τη γνώση στις ανάγκες των ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς αντίσταση, αντί σε ιδρύματα ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της προοδευτικής και σχεδιασμένης παραγωγής έρευνας και γνώσης προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Το άσυλο για όσους το ξεχνούν, κατακτήθηκε μετά από σκληρούς αγώνες και αποτελεί όπλο στα χέρια των φοιτητών για προστασία του δικαιώματος τους να συζητούν και να αποφασίζουν συλλογικά, να οργανώνουν τη δράση τους, γύρω από το δικαίωμα τους στη μόρφωση.

Ως Προοδευτική, δεν μπορούμε να μην κακίσουμε τη στάση της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας που δεν έχασε ούτε λεπτό να εκδηλώσει την πλήρη ικανοποίησή της για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Επιβεβαιώνει δυστυχώς για ακόμα μια φορά τη πλήρη ταύτισή της με τη αντιδραστική φιλοσοφία των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα,  που θέλουν να κρατούν τους φοιτητές μακριά από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, να συμβιβάζονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τους στερούν το δικαίωμα μας στην μόρφωση, στην δουλειά και στη ζωή.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δύσκολους αγώνες  που έπονται για το ελληνικό φοιτητικό κίνημα. Στεκόμαστε στο πλευρό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συμπορευτούμε μαζί του στους νέους και δύσκολους αγώνες που έρχονται, ειδικά τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητών θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Γραφείο Τύπου

9/8/2019