Είναι γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη του φάση. Για αυτό χρειάζεται ο λαός μας να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για να ανακόψει την υφιστάμενη επικίνδυνη πορεία προς την οριστική διχοτόμηση που προωθεί σήμερα, χωρίς πολιτικό κόστος, η Τουρκία. Στα καλέσματα των καιρών θα έπρεπε το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα μέσα από τη δράση του, να κινητοποιήσει μαζικά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου και του λαού μας, στέλνοντας ξεκάθαρο και ηχηρό το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα επίτευξης λύσης στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις στην Γ.Γ. της ΠΟΦΕΝ η παράταξη μας έκφρασε επανειλημμένα την διαφωνία της ως προς την απουσία από το πλαίσιο συνθημάτων και το υπόμνημα της εκδήλωσης την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Δηλαδή την απουσία της επίσημης θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, ΦΠΚ Πρωτοπορία ήταν κάθετη ως προς την προσθήκη του πιο πάνω σημείου, ένεκα της ανάγκης της να υπηρετήσει τα δικά της μικροπολιτικά συμφέροντα. Να καταφέρει να από την μια να διατηρήσει την ισορροπία της στις δύο βάρκες που πατά-πολύ πιο έντονα τα τελευταία 5 χρόνια, μετά και το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα για λύση ΔΔΟ- και από την άλλη να μην συγκρουστεί με τα ακροδεξιά στοιχεία που έχεις στις τάξεις της. Να σημειώσουμε, πως σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές ενώσεις κατέθεσε πλαίσια με συνθήματα βγαλμένα από τις μαύρες περιόδους που πέρασε ο τόπος μας. Σπέρνοντας το δηλητήριο του εθνικισμού-σοβινισμού.

Ωστόσο,  όσο αφορά την φετινή αντικατοχική εκδήλωση, με την δική μας στάση διασφαλίσαμε να μην θυμίζει την περσινή κατάντια και ντροπή για την ιστορία της ΠΟΦΕΝ. Η παράταξη μας έθεσε ως προτεραιότητα η φετινή αντικατοχική εκδήλωση να είναι μαζική και για αυτό, ευθύς εξαρχής θέσαμε την ανάγκη η ΠΟΦΕΝ να μην έχει την περσινή στάση της προς την ΠΣΕΜ, να εμπεριέχει συνθήματα δικοινοτικού χαρακτήρα χωρίς εθνικιστικά στοιχεία που να θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της Κυπριακής ιστορίας. Παρά τη διαφωνία μας που παραμένει έντονη λόγω της μη αναφοράς στην επιδιωκόμενη λύση και επειδή έχει διασφαλιστεί με τους χειρισμούς μας ο σωστός χαρακτήρας της εκδήλωσης, ως Προοδευτική Κ.Φ. καλούμε κάθε νέο, φοιτητή και μαθητή, να δώσει μαζικά το παρών του στις 15 Νοεμβρίου στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της ΠΟΦΕΝ και της ΠΣΕΜ. Να αποδείξουμε για ακόμα μια χρονιά πως η νεολαία τούτου του τόπου δεν ικανοποιείται ούτε με το στάτους κβο, ούτε με τη διχοτόμηση του τόπου μας.