Οδεύοντας προς την 40η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς, οφείλουμε ξανά να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 ήταν το τρίτο κτύπημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Ήταν και παραμένει, πράξη που βρίσκεται σε σύγκρουση, με το διεθνές δίκαιο. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την κατοχική δύναμη και τον εγκάθετό της εντασσόταν στη στρατηγική τους για νομιμοποίηση της κατοχής και οριστικοποίηση της διχοτόμησης της πατρίδας και του λαού μας.

Σήμερα, η πατρίδα μας και το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκονται σε μια δεινή θέση. Η κατοχική δύναμη έχει καταστεί πιο επιθετική από ποτέ, επιβάλλοντας νέα παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία Τατάρ αξιώνει προκλητικά τη λύση δύο κρατών και τη λεγόμενη κυριαρχική ισότητα. Η δε διεθνή κοινότητα όχι μόνο δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά αναβαθμίζει συνεχώς τη γεωπολιτική της σημασία ενώ αποδίδει ίσες ευθύνες στις δύο κοινότητες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης φάσης που βρισκόμαστε είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα  επικρατεί απόλυτη διαπραγματευτική στασιμότητα. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να αφαιρεί κανείς από την εξίσωση τους τακτικισμούς της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη αλλά και την καμία μέχρι τώρα  ουσιαστική ενέργεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η οποία δεν απέδειξε ότι επιδιώκει πραγματικά να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ως Προοδευτική, καταθέσαμε στη ΠΟΦΕΝ την άποψη μας για τις φετινές αντικατοχικές εκδηλώσεις, τονίζοντας 3 βασικά στοιχεία τα οποία απαραίτητα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις εκδηλώσεις:

  1. Να γίνεται ξεκάθαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ότι η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού δεν είναι καμία άλλη πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις σε μια περίοδο που το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη του καμπή, με τις συνομιλίες να βρίσκονται στον πάγο και την νυν κυβέρνηση να αρκείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού.
  2. Στην εκδήλωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν σημαίες τρίτων χωρών, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μέρα εκείνη είναι μέρα καταδίκης του ψευδοκράτους και κατ’ ουδένα λόγω δεν έχουν θέση σημαίες άλλων χωρών πέραν της επίσημης σημαίας της Κύπρου. Σκοπός μας πρέπει να είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι η περεταίρω όξυνση των σχέσεων.
  3. Η εκδήλωση θα πρέπει να απευθύνεται και στις δύο κοινότητες. Η επανένωση του νησιού μας μπορεί να προκύψει μόνο από την από κοινού συμπόρευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού είναι υπόθεση και των δύο κοινοτήτων.

Η Φ.Π.Κ Πρωτοπορία, δεν συμμερίζεται τη δική μας πολιτική άποψη και κατέθεσε ένα πλαίσιο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα. Αφήνει το πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης μισό, το πρόταγμα για το αύριο να αιωρείται και στέλνει αλλοπρόσαλλα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου.

Από την στιγμή που οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εδρών ανήκει στην ΦΠΚ Πρωτοπορία, στη συνάντηση μεταξύ ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ κατατέθηκε η πρόταση της. Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ ΠΣΕΜ και ΠΟΦΕΝ διαφάνηκε πως η πρόταση της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία βρίσκει αντίθετο και το μαθητικό κίνημα. Επιπλέον στη συζήτηση διαφάνηκε ξεκάθαρα πως η πολιτική αντίληψη για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράταξη μας δεν μπορεί να συμμετέχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί υπό το πλαίσιο της Πρωτοπορίας.

Ως Προοδευτική Κ.Φ, παραμένουμε απόλυτα συνεπής στην επιδίωξη της πλευράς μας για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παραμένουμε, προσηλωμένοι στην επανένωση της Κύπρου, στον τερματισμό της κατοχής, των επεμβατικών δικαιωμάτων και του εποικισμού.

Εμείς επιλέγουμε λύση, τον έντιμο συμβιβασμό με τους Τ/κ συμπατριώτες μας και όχι το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση και το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974.

Για αυτό το λόγο καλούμε κάθε δημοκρατικό/η φοιτητή/ρια να συμπορευθεί μαζί με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που αυτό διοργανώνει.

Γραφείο Τύπου, 10 Νομεβρίου 2023