Ανακοίνωση για το κλείσιμο του τμήματος μουσικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε η παράταξη μας με την πρυτανεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου–{shorturl.at/aikr2}- , επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας ως προς το οριστικό κλείσιμο του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Για ακόμα μια φορά, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αποδεικνύουν ότι λειτουργούν σκεπτόμενα με βάση το κέρδος που παράγουν τα προγράμματα σπουδών που παρέχουν και όχι με βάση την ανάγκη να προσφέρουν μέσα από τα προγράμματα τους στην κοινωνία.

Για εμάς, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν Τμήματα σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια επειδή δεν είναι κερδοφόρα για τους ιδιοκτήτες τους. Έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια που το ίδιο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο έβαλε λουκέτο και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Το κλείσιμο ενός Τμήματος, προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως την υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων των απόφοιτών άλλα και των υφιστάμενων φοιτητών του Τμήματος. Εξάλλου, θα είναι απόφοιτοι ενός Τμήματος, το οποίο πλέον δεν θα έχει υπόσταση.

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη, το Κράτος, το Υπουργείο Παιδείας και τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, να κάνουν όλα όσα πρέπει προκειμένου να αναπτυχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο, δημιουργώντας προγράμματα σπουδών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις κοινωνίας.

Το κλείσιμο ακόμα ενός Τμήματος, ξεγυμνώνει την αλήθεια αναφορικά με όσους εσκεμμένα προσπαθούν να μας πείσουν-ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα- ότι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι το μέλλον της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα και μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των Ιδιωτικών Πανεπιστήμιων, αντιπαλεύοντας την αισχροκέρδεια που επιχειρούν εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, προτάσσοντας τις πραγματικές τους ανάγκες και ιδιαιτέρως την ανάγκη τους για ποιοτικές σπουδές και πτυχία με αντίκρισμα.

 

Γραφείο Τύπου

1η Φεβρουαρίου 2024