Δελτίο Τύπου για κλείσιμο φοιτητικών εστιών του Η.Β. λόγω κορωνοϊού

Ως Προοδευτική Κ.Φ. δεχτήκαμε χθες καταγγελίες από Κύπριους φοιτητές του Η.Β., ότι συγκεκριμένες φοιτητικές εστίες στην προσπάθεια τους να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού αποφάσισαν να εκκενώσουν τις κλίνες τους για προληπτικούς λόγους. Μάλιστα καλούν τους φοιτητές που διαμένουν σε αυτές μέχρι τις 22 Μαρτίου να αποχωρήσουν. Έτσι ζητούν από τους αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που δεν θα τους επιτραπεί η επιστροφή λόγω των κλειστών συνόρων ένεκα κορωνοϊού, να ενημερώσουν έγκαιρα για να δεχτούν βοήθεια για εστία.

Δεδομένου ότι στο Η.Β. οι εξελίξεις τρέχουν όπως και στην Κύπρο γύρω από την πανδημία, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες φοιτητικές εστίες πανεπιστημίων την ίδια πολιτική. Από μεριάς μας, καλούμε όλους τους Κύπριους φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες οι οποίες τους ενημέρωσαν να εκκενώσουν τις κλίνες τους, είτε υπάρχει πιθανότητα να τους ενημερώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επικοινωνήσουν άμεσα με τους υπεύθυνους των εστιών για την έγκαιρη βοήθεια τους για εξεύρεση χώρου διαμονής.

Κυρίως όμως, καλούμε την Κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, όπως προνοήσουν από σήμερα κιόλας, ώστε να παρέχουν προσωρινή διαμονή για όσο θα χρειαστεί, σε φοιτητές που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεν θα τύχουν βοήθειας νέας διαμονής από τους υπεύθυνους των εστιών. Είτε αυτό το σενάριο είναι απομακρυσμένο, είτε όχι, οφείλει το Κράτος να μεριμνήσει ώστε κανένας Κύπριος φοιτητής να μην μείνει χωρίς στέγη ούτε μια μέρα.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε τη συνεχιζόμενη κοροϊδία της Κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές του εξωτερικού και τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Κύπρο. Ενώ έχουν ενημερωθεί οι κυβερνώντες ότι είναι αδύνατο φοιτητές να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση από τα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, εφόσον δεν τους γίνεται εξέταση εάν δεν έχουν συμπτώματα, αντί να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις για το ζήτημα και να ενημερώσουν δημόσια αν τελικά μπορεί να λυθεί το ζήτημα, συνεχίζουν μετά και τα χθεσινά νέα μέτρα να απαιτούν το εν λόγω ιατρικό χαρτί για να εισέλθει κάποιος στην Κύπρο μέχρι τις 21 Μαρτίου. Συνεχίζουν δηλαδή το βιολί τους, ωσάν και δεν συμβαίνει τίποτα.

Γραφείο Τύπου 
18 Μαρτίου 2020