Δελτίο Τύπου για το ζήτημα σταδιακού επαναπατρισμού των Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού

Από τις 14 Μαρτίου μέχρι και σήμερα, τοποθετηθήκαμε αρκετές φορές δημόσια για τους φοιτητές του εξωτερικού σε σχέση με το ζήτημα του επαναπατρισμού τους. Αναδεικνύαμε την ανάγκη όπως το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργήσει έγκαιρα και σχεδιασμένα, για την επίλυση προβλημάτων που θα αντιμετωπίζαν οι φοιτητές που δεν θα επαναπατριστούν, όπως αυτό της στέγασης, φαρμάκων, ιατρικής βοήθειας κ.ο.κ.. Τονίζαμε όμως πιο έντονα την ανάγκη για τον ασφαλή και άμεσο επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όλων όσων για άλλους αντικειμενικούς λόγους απαιτείται.

Τα μέτρα που πάρθηκαν κατά το περασμένο διάστημα, ενώ κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση, ήταν ομολογουμένως χωρίς ξεκάθαρο πλάνο που να υλοποιείται καθολικά όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές, δημιουργώντας αρκετές φορές σύγχυση και προβλήματα. Γι’ αυτό ως Προοδευτική ενεργοποιήσαμε μέλη μας για παροχή βοήθειας στο εξωτερικό.

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από κυβερνητικά στελέχη, για σταδιακό επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών του εξωτερικού με προετραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να το πράξει μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό και σε πλήρη ετοιμότητα τόσο σε Κύπρο, όσο και στις Πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, με προτεραιότητες και ξεκάθαρες για τον κόσμο διαδικασίες, ειδικότερα στο σταδιακό χαρακτήρα του σχεδίου.

Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα των εκπροσώπων μας στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας σε όσους συμφοιτητές το έχουν ανάγκη!

27/03/2020