Ο διασυρμός της Π.Ο.Φ.ΕΝ. από την Πρωτοπορία συνεχίζεται

Στην χθεσινή συνεδρία η Πρωτοπορία φρόντισε η Ομοσπονδία να πάρει θέση ΥΠΕΡ της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πρωτίστως είναι ντροπή, η Ομοσπονδία των Κυπρίων Φοιτητών να φέρει άποψη εντελώς αντίθετη από αυτή που φέρει το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα στην Ελλάδα. Με την αναφορά τους δε για δήθεν «μειοψηφίες» παραβλέπουν συνειδητά τα αποτελέσματα των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον αποδεικνύει περίτρανα ότι η Πρωτοπορία δεν σέβεται τις δεκάδες χιλιάδες φοιτητές/ριες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι Κύπριοι φοιτητές/ριες, που έχουν ξεκαθαρίσει την πλήρη αντίθεση τους με την εφαρμογή του Νομοσχεδίου.

Με μια πρόταση οχετό προσπαθούν εντελώς ατεκμηρίωτα, αντι-επιστημονικά να μας πείσουν ότι η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει μόνο οφέλη.

Ψέμα 1ο: Εάν υπήρχαν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα οι φοιτητές δεν θα έφευγαν στο εξωτερικό.

Βασικό αντιπαράδειγμα αποτελεί η Κύπρος, όπου με βάση έρευνα του Υπ. Παιδείας,  το 50% των φοιτητών/τριών καταφεύγει στο εξωτερικό για σπουδές, εκ των οποίων η πλειονότητα επιλέγει για σπουδές τα δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα  της Ελλάδας. Αφού και στην Κύπρο υπάρχουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τότε γιατί οι φοιτητές/τριες επιλέγουν άλλες χώρες; Μήπως λόγω του δυσβάστακτου ύψους των διδάκτρων των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων; Επιπλέον στην Ελλάδα μόνο το 9% των φοιτητών επιλεγούν το εξωτερικό για σπουδές και αυτό οφείλεται αναμφίβολά στο γεγονός ότι τα 25 Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας προσφέρουν πληθώρα ποιοτικών επιλογών στους/ις  Έλληνες/ίδες νέους/ες.

Ψέμα 2ο: Η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα δημιουργήσει ανταγωνισμό και θα βελτιώσει την εικόνα των Δημοσίων.

Στην Κύπρο η Προοδευτική εδώ και χρόνια δίνει αγώνα για την μείωση των διδάκτρων στα Προπτυχιακά προγράμματα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Η απάντηση που λαμβάνουμε κάθε χρόνο από όλες τις πλευρές είναι ότι δεν δύναται να μειωθούν τα δίδακτρα διότι αυτό θα δημιουργήσει αθέμητο ανταγωνισμό. Πέραν αυτού, όπως μπορεί να μας διδάξει και η εμπειρία μας στην Κύπρο, η δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα φέρει εκ των πραγμάτων την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Να θυμίσουμε στην Πρωτοπορία ότι τα τελευταία χρόνια τα 2 Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου δίνουν αγώνα για επιβίωση.

Ψέμα 3ο: Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια φέρνουν τεράστια οικονομική ανάπτυξη.

Ναι προφανώς τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια φέρνουν τεράστια οικονομική ανάπτυξη… στα έσοδα των Ιδιοκτητών των Ιδιωτικών Πανεπιστήμιων και των Εργολάβων που αναλαμβάνουν την οικοδόμηση και συντήρηση των εστιών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τα έσοδα από τα δίδακτρα τα καρπώνονται οι μέτοχοι των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και δεν τα επιστρέφουν ούτε καν πίσω στους ίδιους τους φοιτητές/τριες των Πανεπιστημίων τους. Η επίσης ατυχής αναφορά της Πρωτοπορίας για δήθεν επενδύσεις σε ερευνητικά προγράμματα, παραβλέπει πολύ άτσαλα το γεγονός ότι αυτά τα ερευνητικά προγράμματα γίνονται κατά παραγγελία από μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν ως μοναδικό γνώμονα τα ιδιωτικά τους συμφέροντα. Μάλλον αυτό το επιχείρημα της Συναγερμικής παράταξης δεν έπρεπε να μας εκπλήσσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι έτσι και αλλιώς όταν μιλά για οικονομική ανάπτυξη η Πρωτοπορία αναφέρεται συνήθως στους Κεφαλαιοκράτες και τους Μεγαλοϊδιοκτήτες.

Η πρόταση της Πρωτοπορίας περιέχει και άλλες πολλές ανακρίβειες και άτοπες τοποθετήσεις. Εξάλλου αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να πείσεις την κοινή γνώμη ότι ο ουρανός είναι πράσινος ή να βαφτίσεις το κρέας – ψάρι.

Ως Προοδευτική διατρανώνουμε μαζί με το Οργανωμένο Φοιτητικό Κίνημα της Ελλάδας, το κοινό μας αίτημα, για δημόσια, ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση!

 

Γραφέιο Τύπου,

07.02.2024