Για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ. Στο νομοσχέδιο δεν αντιδρούν μόνο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αντιδρούν οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες των νέων που βλέπουν πως καταστρατηγείται το δημόσιο πανεπιστήμιο και πως η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θέλει να κάνει την εκπαίδευση εμπόρευμα θέτοντας επιπλέον εμπόδια για την απρόσκοπτη μόρφωση των παιδιών τους.

Στο νομοσχέδια, αντιδρούν και πολλοί άλλοι φορείς της παιδείας, όπως για παράδειγμα η Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Σε μια χώρα όπου η πανεπιστημιακή εκπαίδευση διανύει 187 χρόνια ζωής και που λειτουργούν περισσότερα από 25 δημόσια Πανεπιστήμια και εκατοντάδες σχολές, δεν εγείρεται η ανάγκη με ακαδημαϊκούς όρους για δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τα προγράμματα σπουδών των δημόσιων πανεπιστημίων προσφέρουν στους αποφοίτους τους πολύ υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου διασφαλίζει την ποιότητα των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων, την υψηλή ποιότητα του ερευνητικού έργου και τις υπηρεσίες που το πανεπιστήμιο και οι απόφοιτοί του παρέχουν στην κοινωνία. Η Ελλάδα λοιπόν δεν χρειάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά γενναία στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου με χρηματοδότηση, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, επαρκείς εγκαταστάσεις και επιστημονικό εξοπλισμό. Με αυτό τάσσεται η κοινωνική πλειοψηφία κι ας μιλούν κάποιοι για μειοψηφίες.

Αν η Ελληνική Κυβέρνηση κοπτόταν πραγματικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έπραττε τα πιο πάνω και δεν θα έφερνε ένα νομοσχέδιο που θα εμπορεύεται την παιδεία. Ένα νομοσχέδιο κομμένο ραμμένο στα μέτρα εκείνον που κάνουν μπίζνες. Που πουλούν πτυχία κατά παραγγελία, που ανοίγουν και κλείνουν κλάδους ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος.

 Οι σημερινές αντιδράσεις της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, είναι παρόμοιες με τις μάχες που έδωσε το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα στη Κύπρο από το 2005 και έπειτα για τη μετεξέλιξη των ιδιωτικών κολλεγίων σε πανεπιστήμια. Όσοι σήμερα εκ Κύπρου, τάσσονται υπερ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, φαίνεται να αγνοούν πως οι Κύπριοι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων εργάζονται για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αγνοούν πως υπάρχουν φοιτητές που ενώ τελειώνουν τα μαθήματα τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους για να πάρουν το πτυχίο τους. Αγνοούν πως ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Κύπρο παρέχουν άλλες υπηρεσίες ανάλογα με το ύψος των διδάκτρων που πληρώνουν οι φοιτητές. Αγνοούν πως κλείνουν συνεχώς τμήματα γιατί δεν είναι ‘’κερδοφόρα’’.

Ως Προοδευτική σεβόμαστε και συντασσόμαστε με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων οργανωμένων συνόλων που σχετίζονται με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Διατρανώνουμε μαζί τους, το κοινό μας αίτημα, για δημόσια, ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση!