Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των τεχνολογικών προγραμμάτων των ΑΕΙ της Ελλάδας

Ως Προοδευτική Κ.Φ, χαιρετίζουμε την προώθηση του ζητήματος από το ΑΚΕΛ που προέκυψε με την μη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των τεχνολογικών προγραμμάτων των ΑΕΙ της Ελλάδας.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2019 με την απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης για μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα το Τεχνολογικό Επιμελητήριο Ελλάδας να μην αναγνωρίζει τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων αυτών των Πανεπιστημίων.

Aυτά τα 4 χρόνια, η παράταξη μας προέβη σε διάφορες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας και το ΕΤΕΚ, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις των επηρεαζόμενων φοιτητικών συλλόγων κ.α, όπου καταγγέλλαμε, ότι ο δήθεν εκσυγχρονισμός των ΤΕΙ, περιοριζόταν μόνο στην ονοματοδοσία που θα έπαιρναν τα επηρεαζόμενα πανεπιστήμια. Όχι όμως στον ουσιαστικό, επαρκή, και ακαδημαϊκό εκσυγχρονισμό των υπό αναφορά ιδρυμάτων.

Ενώ λοιπόν οι επιφανειακές αλλαγές έγιναν, στην πράξη, τα προγράμματα σπουδών είτε έμειναν στάσιμα, είτε σε κάποιες περιπτώσεις υποβαθμίστηκαν. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν προχώρησαν στο ζητούμενο, δηλαδή στην αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και των προσφερόμενων επαγγελματικών προσόντων.

Ως εκ τούτου η παράταξη μας, προτείνει :

Το ΥΠΑΝ, από πλευράς του, κατά την κατάθεση της πρότασης, δεσμεύτηκε πως θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι φοιτητές, οι εν δυνάμει φοιτητές αλλά και οι απόφοιτοι φοιτητές των εν λόγω ακαδημαϊκών προγραμμάτων το τι ακριβώς ισχύει.

Από πλευράς μας, θα παρακολουθούμε στενά τις οποιεσδήποτε εξελίξεις! Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για σπουδές και πτυχίο με αντίκρισμα!

 

#proodeftikikf #AKEL