Πρόχειρη και ανεύθυνη η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για λειτουργία των Πανεπιστημίων της Κύπρου με φοίτηση στους χώρους τους από Δευτέρα 11 Μαΐου

Με σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείου Παιδείας, ανακοίνωσε τη δυνατότητα λειτουργίας των Πανεπιστημίων από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, με φοίτηση στους χώρους τους. Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της παράταξης μας επικοινώνησαν με όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και με τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις διευθύνσεις του ΑΞΙΚ, των δημόσιων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενημερώθηκαν μόλις σήμερα για την πρόθεση του Υπουργείου μέσα από σχετική εγκύκλιο. Παράλληλα μας ενημέρωσαν ότι θα συνεχίσουν κανονικά τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα μέχρι την ολοκλήρωση του εξαμήνου, ανεξαρτήτως της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου. Από την άλλη, η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι υποχρεωτική η επαναλειτουργία των Ιδρυμάτων.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, προέβησαν σήμερα σε μια ανεύθυνη και πρόχειρη ανακοίνωση που προκάλεσε σύγχυση ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές. Μένουν λοιπόν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι τόσο για τη χρονική στιγμή όσο και για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης τους, όπως φυσικά και για τον τρόπο συνεννόησης που φαίνεται να διατηρούν με τα Ανώτερα Ιδρύματα.

Δεν μπορούμε επίσης να μην σχολιάσουμε ότι μετά και το σημερινό, είναι ξεκάθαρο ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης που δέχεται η εκπαίδευση στις υπόλοιπες βαθμίδες από την κυβέρνηση. Ελπίζουμε η σημερινή ανακοίνωση να μην έρχεται μετά από υπόδειξη των ιδίων που υπέδειξαν την επανέναρξη των σχολείων για οικονομικούς και μόνο λόγους, που καμία σχέση δεν έχουν με την Παιδεία. Ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις οποιουδήποτε  θέτει τα οικονομικά συμφέροντα του πάνω από την υγεία των φοιτητών και των μαθητών. Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να χαθεί το εξάμηνο για κανέναν φοιτητή.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα άμεσα, χωρίς να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου με ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις. Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ασχοληθεί επιτέλους με τα προβλήματα τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι φοιτητές εδώ και δύο μήνες.  Προβλήματα τα οποία ενώ έχουμε αναδείξει και μέσω της ΠΟΦΕΝ μαζί με προτάσεις για αντιμετώπισή τους, δεν έχει υιοθετήσει σχεδόν καμιά πρόταση στην ολότητα της για επίλυση τους.

 

Γραφείο Τύπου
08/05/2020