Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα παραχωρήσει στους φοιτητές 750.000 ευρώ ως χριστουγεννιάτικο επίδομα και επιπλέον 1.820.000 ευρώ για σκοπούς σίτισης αυξημένου αριθμού δικαιούχων φοιτητών. Επίσης ανακοινώθηκε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η δαπάνη ύψους 1.000.000 ευρώ για τους Ελλαδίτες φοιτητές που σπουδάζουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου.

Σε προηγούμενη μας ανακοίνωση τονίζαμε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η διάθεση όλου του αδιανέμητου κονδυλιού στο φοιτητικό κίνημα. Δυστυχώς, ακόμα και με τα προαναφερθέντα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να παραμένει αδιανέμητο κονδύλι ύψους τουλάχιστον 1.600.000 ευρώ.

Αποτελεί πάγια μας θέση ότι ούτε και ένα σεντ δεν πρέπει να παραμένει αδιανέμητο από το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας. Οι φοιτητές και οι οικογένειες τους χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας. Επαναλαμβάνουμε ότι τα έξοδα ενός φοιτητή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Για να μπορέσουμε τουλάχιστον να αντεπεξέλθουμε στα πανάκριβα ενοίκια, στα πανάκριβα κάυσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, στα υψηλά δίδακτρα των φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στα ψηλά αεροπορικά ναύλα για τους φοιτητές εξωτερικού, χρειαζόμαστε επαρκή φοιτητική μέριμνα.

Επίσης, είναι αδιανόητο από τον προϋπολογισμό για το 2019 να υπάρχουν νέες περικοπές για τη φοιτητική μέριμνα ύψους 3.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των περικοπών των τελευταίων χρόνων στα 22.000.000 ευρώ.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. απαιτούμε πραγματική στήριξη που να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Διεκδικούμε:

– Άμεση διάθεση στους φοιτητές όλου του φετινού αδιανέμητου κονδυλιού της φοιτητικής μέριμνας. Ούτε και ένα σεντ να μην μείνει αδιανέμητο.

– Καμιά περικοπή στον προϋπολογισμό της φοιτητικής μέριμνας για το 2019

Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις ενέργειες και τα αιτήματα της ΠΟΦΕΝ προς τον Υπουργό Παιδείας. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων, το επόμενο διάστημα, η λήψη δυναμικών μέτρων θα αποτελεί μονόδρομο για το φοιτητικό κίνημα.

Γραφείο Τύπου

2/11/2018