Υλοποιείται για ακόμη μια χρονιά η τροπολογία του ΑΚΕΛ και η θέση της Προοδευτικής Κ.Φ για διάθεση του αδιανέμητου κονδυλιού της Φοιτητικής Χορηγίας.

Με ανακοίνωση του,  το Υπ. Οικονομικών ενημέρωσε πως έχουν μείνει αδιάθετα, 4 εκατομμύρια ευρώ από το κονδύλι της κρατικής φοιτητικής μέριμνας, τα οποία βάση της πιο πάνω τροπολογίας είναι υποχρεωμένο να εξαντλήσει.

Το Υπουργείο θα εξαντλήσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ στο επίδομα διαβίωσης και στο επίδομα σίτισης αφού πρώτα μειώσει τα μόρια από 23 σε 20.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους φοιτητές/ριες ότι, η εξάντληση του κονδυλιού σε επιδόματα, δεν έρχεται τυχαία σαν «μάννα εξ ουρανού» επειδή η Κυβέρνηση κόπτεται για τις ανάγκες των φοιτητών. Η διάθεση του κονδυλιού γίνεται επειδή εγκρίθηκε η πρόταση που κατάθεσε το ΑΚΕΛ στην Βουλή!

Ταυτόχρονα, μέσα από την ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών, επιβεβαιωνόμαστε για ακόμα μια φορά, σε μια σειρά από ζητήματα που αναδεικνύαμε για την φοιτητική μέριμνα. Ότι δηλαδή:

  1. Η σημερινή -και η προηγούμενη- Κυβέρνηση, σκόπιμα, ορίζουν ψηλό όριο μορίων με στόχο να μειώνονται και οι δικαιούχοι για να συγκρατεί το κονδύλι στα 50 εκατομμύρια.
  2. Ότι υπάρχει ανάγκη περεταίρω στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον εμπαιγμό. Η ίδια η Κυβέρνηση που στον κρατικό προϋπολογισμό για την φοιτητική μέριμνα καταθέτει και φέτος το ίδιο ποσό (€50.800.000), αναιρεί εαυτό λέγοντας στην ανακοίνωση της πως είναι δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η κυπριακή κοινωνία.

Αν η Κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τους φοιτητές/ριες θα ενίσχυε το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας όταν κατάθετε τους προϋπολογισμούς για το 2024, κάτι το οποίο προφανώς δεν έπραξε. Σε συνθήκες όπου το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί, οι φοιτητές πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να μπορούν να σπουδάζουν , η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθεί με συνέπεια τις πολιτικές της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη που από το 2014 μέχρι σήμερα απόκοψε 24 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και η παραχώρηση συμπληρωματικών επιδομάτων είναι αναγκαία για να δώσει μια μικρή ανάσα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει και την οριστική επίλυση του ζητήματος που προκύπτει για οικονομική ενίσχυση των φοιτητών/ριων.

Ως Προοδευτική Κ.Φ., θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να παλεύουμε για αύξηση των κονδυλίων της κρατικής φοιτητικής μέριμνας και για ολόπλευρη στήριξη των φοιτητών/ιων για ζωή και σπουδές με αξιοπρέπεια!