Η λυσσαλέα προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζεται και από την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που αφορά τη διασύνδεση ιδιωτικών επιχειρήσεων, που θέλουν να διεξάγουν έρευνες επί πληρωμή, με τα 2 Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Η διασύνδεση των μεγάλων επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια δεν αποτελεί μια «ριζοσπαστική» «πρωτοπόρα» επινόηση της Κυβέρνησης, αλλά έχει εφαρμοστεί ήδη σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και έτσι η διεθνής μας εμπειρία μας επιτρέπει να τρέφουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που θα έχει το νομοσχέδιο αυτό ως προς το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ελλάδας, η άμεση διασύνδεση των μεγάλων επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Τη δημιουργία σχέσης εξάρτησης μεταξύ Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων, αφού τα τμήματα που διενεργούν τις έρευνες εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από ιδιώτες για τη χρηματοδότηση τους.
  2. Να γίνονται κατά παραγγελία έρευνες μεγάλων συμφερόντων χωρίς κανένα όφελος προς την κοινωνία.
  3. Να εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος χειραγώγησης της έρευνας από αυτούς που την χρηματοδοτούν. Να γίνει ουσιαστικά διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
  4. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι τα τμήματα των οποίων το πρόγραμμα σπουδών τους δεν προσφέρεται για την πραγματοποίηση έρευνας (κατά κύριο λόγο οι ανθρωπιστικές σπουδές) δεν θα κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τα 2 δημόσια Πανεπιστήμια δέχθηκαν μετά ενθουσιασμού την τροποποίηση, χειροκροτώντας την και αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά ούτε και κίνδυνοι. Μαζί με την πρόταση συντάχθηκε και το «συγκυβερνών» κόμμα του ΔΗ.ΣΥ. αναφέροντας δια στόματος βουλευτή του, ότι στηρίζουν πλήρως το νομοσχέδιο.

Αυτό που παραβλέπουν πολύ συνειδήτα, είναι το γεγονός πως το νομοσχέδιο αυτό που αποτελείται από 4 γραμμές, χωρίς να καθορίζει δικλείδες ασφαλείας για σειρά θεμάτων, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την πλήρη διασύνδεση επιχειρήσεων και πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα η χρηματοδότηση τμημάτων ναυτιλιακών σπουδών εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τα χρήματα γνωστών εφοπλιστών, για τους οποίους διεξάγουν έρευνες τα τμήματα, το ίδιο ισχύει και σε αντίστοιχα τμήματα Πληροφορικής και Λογιστικής.

Ως Προοδευτική, θα σταθούμε πολέμιοι σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας, κάτι το οποίο έγινε ξεκάθαρο και από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας. Το κόμμα μας ανέφερε ρητά ότι αν η τροποποίηση κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής ως έχει, θα καταψηφιστεί από το ΑΚΕΛ.

Έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες!