Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, απευθύνουμε θερμούς συναγωνιστικούς χαιρετισμούς προς τη φετινή Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του ΜΑΣ, ως Προοδευτική Κ.Φ., χαιρετίσαμε και τονίσαμε τη σημασία ύπαρξης ενός φορέα που θα καλύψει το κενό της ανυπαρξίας δράσης της ΕΦΕΕ, με την ευθύνη του εκφυλισμού της , να βαραίνει τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα έχει ταυτιστεί με ιστορικούς κοινωνικούς αγώνες και έχει συνδεθεί με τους ευρύτερους αγώνες του λαϊκού κινήματος της χώρας. Είναι και δική μας θέση πως οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος, είναι και πρέπει να είναι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους εργατικούς αγώνες. Σημασία έχει επομένως η συστράτευση των αγώνων των φοιτητών όχι με γενικούς και αόριστους αγώνες, αλλά στο πλάι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι στη δική μας αντίληψη αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Την ίδια στιγμή η στήριξη του ελληνικού φοιτητικού κινήματος στον αντικατοχικό μας αγώνα για το κυπριακό πρόβλημα έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία, αφού αποτελεί μεγάλο στήριγμα για το λαό μας. Οι καθημερινές έννοιες και ανάγκες όλων μας για το κόστος ζωής, το επίπεδο και την ποιότητα των σπουδών και των πτυχίων μας, είναι κοινές. Η δική μας προσπάθεια είναι να πείσουμε τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα, για την ανάγκη κοινής πάλης μέσα από το Μ.Α.Σ, για σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια, για σπουδές και ζωή με δικαιώματα όπως προστάζει και το φετινό σύνθημα της Πανελλαδικής Συνάντησης.
Η αλήθεια είναι ότι όσοι από εμάς τους συντρόφους της Προοδευτικής  σπουδάζουμε στην Ελλάδα και έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στους αγώνες του ελληνικού φοιτητικού κινήματος μέσα από το ΜΑΣ, είναι μια μεγάλη εμπειρία σε συνθήκες πρωτόγνωρες και διαφορετικές από αυτές στην Κύπρο. Θα θέλαμε όμως σύντροφοι να μεταφέρουμε και την δική μας πείρα, μέσα από το φοιτητικό κίνημα στην Κύπρο, όπου το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των συλλόγων, η δική μας ΠΟΦΕΝ, το αντίστοιχο της ΕΦΕΕ, σταμάτησε πλέον να είναι μπροστάρης στις διεκδικήσεις των φοιτητικών μας αιτημάτων, αφού τα τελευταία χρόνια αυτοδύναμη παραμένει η δεξιά νεοφιλελεύθερη παράταξη της Πρωτοπορίας η οποία κάνει τις πλάτες στα αντιφοιτητικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση της.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η απουσία του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου από τους μαζικούς οργανωμένους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για αύξηση στο προϋπολογισμό της φοιτητικής χορηγίας, για τη μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, για μείωση των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και για να υπάρξει ουσιαστική κρατική φοιτητική μέριμνα. Για αυτό το λόγο η Προοδευτική τα τελευταία χρόνια εντείνει τους αγώνες της για ανατροπή του στατους κβο και για την ενδυνάμωση της παρουσίας της σε όλους στους χώρους σπουδών και μέσα στην ΠΟΦΕΝ.
Παράλληλα με τους δικούς μας αγώνες για την επαναφορά του συνδικαλιστικού οργάνου στην Κύπρο σε τροχιά διεκδίκησης, δίνουμε και την υπόσχεση ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για υλοποίηση των στόχων του και για την ενδυνάμωση του.
Οι Προοδευτικάριοι και οι Προοδευτικάριες σε όλη την Ελλάδα, δηλώνουμε έτοιμοι να συμπορευτούμε σε κάθε νέο αγώνα του ελληνικού φοιτητικού κινήματος. Θα περιφρουρήσουμε με πείσμα το δωρεάν χαρακτήρα της Δημόσιας Παιδείας, ο οποίος κατακεραυνώνεται. Στη λυσσαλέα αυτή προσπάθεια διάλυσης ότι απέμεινε από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, έρχεται να προστεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το φοιτητικό κίνημα και την ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα της χώρας. Συντασσόμαστε μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, το Π.Α.ΜΕ., που ολοένα δυναμώνουν και μαζικοποιούνται και αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες εκλογές οπού η κατάρρευση της ΔΑΠ έστειλε ηχηρό μήνυμα αλλαγής, αλλά και από την μεγάλη προσέλευση του λαού στις δεκάδες κινητοποιήσεις. Εμείς δίνουμε υπόσχεση πως θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα δυναμώσουμε τους αγώνες για προάσπιση αλλά και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας λοιπόν στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.