🔈 Η παράταξη μας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας. Ως Προοδευτική Κ.Φ. προχωρήσαμε το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένα διαβήματα, επ αφορμής της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, έτσι ώστε να μεταφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στους αρμοδίους φορείς αλλά και να συζητήσουμε μαζί τους τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνουμε.

👉🏼Στην σημερινή συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα που προκύπτει με την επ’ αμοιβής πρακτική άσκηση. Το συγκεκριμένο ζήτημα μας προβληματίζει έντονα τα τελευταία χρόνια αφού η μη ύπαρξη νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, όσο αφορά την πρακτική άσκηση, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

❗️ Στην δική μας αντίληψη είναι αδιανόητο εν έτη 2023 φοιτητές που σπουδάζουν σε κλάδους που η πρακτική άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση πτυχίου να πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης και να χρησιμοποιούνται από τους κεφαλαιοκράτες ως ευκαιριακό φθηνό εργατικό δυναμικό. Πέραν αυτού είναι δεδομένο ότι φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα πέφτουν θύματα διάκρισης αφού στερούνται άδικα της πρόσβασης σε ευκαιρίες απασχόλησης στους οργανισμούς/κλάδους που προσφέρουν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

‼️ Η συζήτηση ανοίχτηκε επίσημα από πλευράς μας, και συγκεκριμένα τέθηκε ζήτημα από το ΑΚΕΛ στην βουλή το προηγούμενο καλοκαίρι. Σε αυτή τη διαδικασία εμπλάκηκαν διάφοροι φορείς όπως ο Ο.ΝΕ.Κ., οργανώσεις μαθητών με αποκορύφωση την συνάντηση το προηγούμενο εξάμηνο με τον απερχόμενο Υπ. Εργασίας ο οποίος μας απάντησε ότι λόγω των εκλογών αυτού του ζητήματος θα επιληφθεί η επομένη κυβέρνηση.

👉🏼 Από πλευράς εξελίξεων το τελευταίο διάστημα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη αφού ο νέος Υπ. Εργασίας μας είπε ότι το ζήτημα θα τεθεί ξανά στο πλαίσιο συζητήσεων της επιτροπής εργασίας της Βουλής από τον Σεπτέμβρη.

📢 Ως Προοδευτική Κ.Φ. είναι με δυσαρέσκεια που παρατηρούμε την έλλειψη πολιτικής βούλησης αφού επανειλημμένα οι αρμόδιοι φορείς κωλυσιεργούν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική δικαιολογία. Από πλευράς μας δεσμευόμαστε προς τους φοιτητές ότι θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε το ζήτημα μέχρι να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και να σταματήσουν οι φοιτητές να είναι θύματα στυγνής εργασιακής εκμετάλλευσης.

#proodeftikikf #sinantis #cyprus