Δελτίο Τύπου για αναβολή εκλογών ΦΕΠΑΝ λόγω κορωνοϊού, η Πρωτοπορία όμως το βιολί της

Ενημερώνουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες στις 19 Μαρτίου αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με την έξαρση του κορωνοϊό και στην Κύπρο, προτεραιότητα μας αποτελεί η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και η αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ζητημάτων που προκύπτουν για τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας, όπως η αναστολή των μαθημάτων και η δυσκολία εμπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων για τη Κρατική Φοιτητική Μέριμνα από αρκετούς.

Ως εκ τούτου προτείναμε την αναβολή όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με τις φοιτητικές εκλογές μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο σκηνικό. Κάτι που παράλληλα επιβάλλει και η έλλειψη καταστατικής πρόνοιας για το πως προχωρεί η Εφορευτική Επιτροπή σε περίπτωση μη διεξαγωγής των εκλογών για αντικειμενικούς λόγους, μιας και η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει νέα ημερομηνία. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω για αποφυγή του αδιεξόδου, προτείναμε όπως όταν επιτραπεί η διεξαγωγή δραστηριοτήτων, να οριστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, που καταστατικά έχει το δικαίωμα να ορίσει έκτακτα ημερομηνία και διαδικασία εκλογών. Η πρόταση μας είχε θετική ανταπόκριση από όλες τις παρατάξεις εκτός από την ΦΠΚ Πρωτοπορία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αντί η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία ελέγχεται από την ΦΠΚ Πρωτοπορία, να αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί και να αναβάλει την όλη διαδικασία, επίμενε στην κατάθεση υποψηφιοτήτων των συνδυασμών των παρατάξεων, ορίζοντας ως τελευταία μέρα κατάθεσης τους, σήμερα η ώρα 9 το πρωί. Το ακόμα πιο παράδοξο ότι η ίδια η Εφορευτική Επιτροπή έχει αναβάλει όλες τις άλλες διαδικασίες των εκλογών πλην τη συγκεκριμένης. Την ίδια δηλαδή στιγμή που αναβάλλονται οι εκλογές, να μην αναβάλλεται επιλεκτικά μέρος της διαδικασίας. Είναι λοιπόν άξιο απορίας πως ενώ γύρω μας υπάρχει μια τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, κάποιοι να επιμένουν στην εξυπηρέτηση των εκλογικών τους επιδιώξεων.

Γι’ αυτό το λόγο η παράταξη μας σήμερα δεν προχώρησε σε κατάθεση του ψηφοδελτίου μας, όπως έπραξαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της ΦΠΚ Πρωτοπορίας. Από μεριάς μας δηλώνουμε ότι την ίδια στιγμή που ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις από τον κορωνοϊό εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τους συμφοιτητές μας για τις εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας και πως επηρεάζεται το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Τέλος καλούμε όλους μας χωρίς πανικό, με αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλο να ακολουθήσουμε με συνέπεια όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτική Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου 
13 Μαρτίου 2020