Μήνυμα απο την Προοδευτική για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, επ’ αφορμής της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στις χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές που επιστρέφουν πίσω στα Πανεπιστήμια.

Συνάμα ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε και στους νεοεισερχόμενους πρωτοετής φοιτητές.
Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή σταδιοδρομία.

Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς λαμβάνει χώρο σε ένα δυσχερές κοινωνικό περιβάλλον. Παρά την πληθώρα εξαγγελιών και υποσχέσεων, βλέπουμε πως οι κυβερνώντες αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα διάφορα αδιέξοδα που το ίδιο το σύστημα γεννά. Η κοινωνία συνεχίζει να πλήττεται από την ακρίβεια, η στέγη παραμένει άπιαστο όνειρο ιδίως για τους νέους, η διαφθορά παραμένει βασικό χαρακτηριστικό του κυπριακού πολιτικού συστήματος ενώ το κοινωνικό κράτος ολοένα και συρρικνώνεται.

Την ίδια ώρα, το Κυπριακό βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ, με τις συνομιλίες να βρίσκονται στον πάγο από το 2017 και εντεύθεν και την κατοχική Τουρκία και το παράνομο ψευδοκράτος να αξιώνουν ανοικτά πλέον λύση δύο κρατών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανισοτήτων και απογοήτευσης, βλέπουμε το μαύρο φίδι του φασισμού να επιχειρεί να βγει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας για να δηλητηριάσει ξανά τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η όλη πιο πάνω κατάσταση αντανακλάται και στο χώρο της παιδείας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη πολιτικής βούλησης, η όποια στήριξη στους φοιτητές εκ μέρους της πολιτείας απουσιάζει την ίδια ώρα που πολλοί θέλουν να θησαυρίσουν στις πλάτες των φοιτητριών και των φοιτητών, επιχειρώντας να φέρουν στην επιφάνεια της επιβουλές τους ενάντια στην δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των πιο πάνω, είναι οι πιο ευάλωτοι συμφοιτητές μας να αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες με πολλούς από αυτούς να φθάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους!

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, όχι απλά δεν χαμηλώνουμε το κεφάλι αλλά αντίθετα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Όχι επειδή δεν έχουμε επαφή με τη πραγματικότητα αλλά ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρο εντός του Κυπριακού φοιτητικού κινήματος και της Κυπριακής νεολαίας.

Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά πολλοί περισσότεροι νέοι οργανώθηκαν στις γραμμές της Αριστεράς και στρατεύτηκαν στον δρόμο του αγώνα. Επιπλέον, το πιο μαχητικό κομμάτι του φοιτητικού κινήματος, η Προοδευτική, γνώρισε σημαντικές ανόδους, ποιοτικές και εκλογικές. Ακόμα είδαμε τα αγωνιστικά νιάτα της Κύπρου να πλημμυρίζουν τους δρόμους για όσα τους αξίζουν, για λευτεριά στην πατρίδα μας αλλά και στον κόσμο!

Το πλέον σημαντικό για εμάς όμως, είναι πως τα τελευταία χρόνια με οργάνωση και αγώνα, μέρος του φοιτητικού κινήματος άρχισε να βγαίνει από τον λήθαργο και να καταγράφει νίκες. Συγκεκριμένα, ο καταρτισμός των 3 μεγαλύτερων φοιτητικών ενώσεων σε συνδυασμό με την πληθώρα κατακτήσεων, μικρών και μεγάλων, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη πως με οργάνωση και συλλογικότητα οι έννοιες της ‘διεκδίκησης’ και των ‘κατακτήσεων’ δεν αποτελούν αόριστα συνθήματα, αλλά εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους που μπορούν να βελτιώσουν την θέση της φοιτητικής κοινότητας.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα λοιπόν ως Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών εγκαινιάζουμε το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο με το ακόλουθο σύνθημα, εμπνευσμένο από τους στίχους του hip hop συγκροτήματος Urban Pulse:

Στα αδιέξοδα τους, ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑΣ!

“Ο ένας – να γίνουμε πολλοί, να ‘χουμε της δική μας φωνή και ζωή, Παλεύουμε για κάθε ανάγκη μας, κάθε όνειρο μας και κάθε μας επιλογή”

Το σύνθημα αυτό, αποτελεί κάλεσμα σε κάθε νέα και νέο να μην σαστίζει μπροστά στα αδιέξοδα και τα ‘τετελεσμένα’ που θέλουν να μας επιβάλουν. Συμπυκνώνει την πεποίθηση μας πως όταν ο ένας γίνει πολλοί μπορούμε να αγωνιστούμε και να κερδίσουμε τις ζωές που μας αξίζουν. Να μην αρκεστούμε στην μετριότητα αλλά να παλέψουμε για κάθε ‘ανάγκη μας, κάθε όνειρο μας και κάθε μας επιλογή.

Ως εκ τούτου καλούμε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή να στρατευθεί μαζί μας για να συνεχίσουμε μαζί, όπως πράττουμε τον μισό αιώνα ιστορίας μας, για όλα τα μικρά και τα μεγάλα.

Να παλέψουμε για Κύπρο ελεύθερη, ομόσπονδη και επανενωμένη, χέρι χέρι με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Να αγωνιστούμε για ειρήνη στην Κύπρο αλλά και τον κόσμο.
Να δώσουμε την μάχη μας για μια κοινωνία συμπεριληπτική και δίκαιη.
Να σταθούμε ασπίδα στην δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Να οικοδομήσουμε ένα υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον, που θα προάγει την ποιοτική επιστημονική γνώση, χωρίς αποκλεισμούς.

Να μην συμβιβαστούμε με τα αδιέξοδα. Να κτίσουμε ένα κόσμο στο μπόι των σύγχρονων αναγκών μας.

Similar Posts