Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού που αφορούν τους φοιτητές

Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού που αφορούν τους φοιτητές

Δεδομένης της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού στη Κύπρο και τον υπόλοιπο κόσμο, θεωρούμε ότι αυτή την ώρα η προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο παρών στάδιο το Κράτος οφείλει να πάρει πιο δραστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αφού είναι κοινή διαπίστωση ότι τα μέτρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάγγειλε χθες δεν έχουν ουσιαστικά προσθέσει κάτι το καινούργιο και δεν είναι ικανοποιητικά μπροστά στο πως εξελίσσεται η κατάσταση.

Ως Προοδευτική Κ.Φ. αντιλαμβανόμενη την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως σε θέματα υγείας, όπως φυσικά και για τις σοβαρές επιπτώσεις που ήδη έχει σε οικονομία και κοινωνία, προτείνουμε σε πρώτο στάδιο τα πιο κάτω που αφορούν τους φοιτητές:

  • Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και όσες άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, να μην επιστρέψουν ακόμη στην Κύπρο. Αντιθέτως να αυτοπεριοριστούν το αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα στις χώρες που διαμένουν, τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
  • Παρόλα αυτά, όσοι φοιτητές θα επιστρέψουν στη Κύπρο από τις χώρες αυτές, τότε το Κράτος να μεριμνήσει για τη διασφάλιση κλινών σε ξενοδοχεία και καταλύματα με κρατικά έξοδα, τα οποία ένεκα τη μη ύπαρξης τουρισμού δεν λειτουργούν, ώστε να φιλοξενήσουν για 15 μέρες τους συγκεκριμένους φοιτητές. Θα πρέπει φυσικά να υπάρχει προτεραιότητα σε φοιτητές που στο σπίτι τους υπάρχουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή φοιτητές που οι ίδιοι ανήκουν σε αυτές. Θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο τόσο για τη μεταφορά τους στις κλίνες, τη διαμονή και διατροφή τους, όσο και για την αυστηρή τήρηση των οδηγιών υγιεινής στους χώρους αυτούς με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.
  • Φοιτητές άλλων χωρών που επέστρεψαν στη Κύπρο από τις 10 Μαρτίου κα μετά, εάν και εφόσον συγκατοικούν με άλλα πρόσωπα, τότε να φιλοξενηθούν επίσης για διάστημα 15 ημερών σε κλίνες ξενοδοχείων όπως περιγράφεται και στο σημείο 2. Σε περίπτωση που διαμένουν μόνοι τους, τότε να τους εξηγείται από την ημέρα επιστροφής τους στη Κύπρο οι οδηγίες αυτοπεριορισμού.
  • Για Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός αυτοπεριορισμός τους στη χώρα σπουδών τους, αποφεύγοντας τη μετάβαση τους στη Κύπρο. Προτείνουμε να ανακοινωθούν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Πρεσβειών της Δημοκρατίας και να σταλούν αυστηρές οδηγίες προς αυτές ώστε όταν οι συγκεκριμένοι φοιτητές έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους να παρέχεται η όποια βοήθεια άμεσα. Παράλληλα να είναι σε ετοιμότητα οι Πρεσβείες για αντιμετώπιση ζητημάτων έκτακτης ανάγκης για οποιανδήποτε Κύπριο φοιτητή.
  • Σε περίπτωση που Κύπριος φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό χρειαστεί λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων να μεταβεί σε ιατρικό κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις ή/και νοσηλεία, το Κράτος να καλύπτει τα όποια ιατρικά έξοδα, εάν δεν παρέχονται δωρεάν οι υπηρεσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια ή αν λόγω πληρότητας μεταβούν σε ιδιωτικό κέντρο υγείας.
  • Δημιουργία πλατφόρμας μεταξύ Υπουργείου Υγειάς και του Υπουργείο Παιδείας, όπου θα αναρτιούνται εγκύκλιοι με σαφείς οδηγίες προς φοιτητές, εντός και εκτός Κύπρου αλλά το τι ισχύει σε κάθε χώρα όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές. Η πλατφόρμα θα βοηθήσει στην οργανωμένη διάχυση πληροφόρησης με τρόπο που να περιορίζεται η διασπορά ψευδών ειδήσεων και θα υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Επιπλέον, δημιουργία hotline για επικοινωνία αναφοράς προβλημάτων για τους φοιτητές του εξωτερικού.

Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα επηρεάζει παράλληλα και σωρεία ακαδημαϊκών και οικονομικών ζητημάτων που επηρεάζουν τους Κύπριους φοιτητές, ως Προοδευτική Κ.Φ. στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με προτάσεις γύρω από αυτά, σε συνέχεια όσων έχουμε ήδη προτείνει και έχουν υιοθετηθεί από την ΠΟΦΕΝ. Καλούμε τις αρχές του Κράτους να εξετάσουν άμεσα και σοβαρά τις εισηγήσεις μας.

Γραφείο Τύπου
14/3/2020

Similar Posts